Op een aantal plekken in Amsterdam heb ik kunstprojecten op basisscholen uitgevoerd waarbij de leerlingen ook soms een ontmoeting en samenwerking aangaan met bewoners van een verzorgingstehuis.

Dit waren vaak projecten waarbij banieren werden gemaakt, een soort vlaggen die in de (eigen) buurt kwamen te hangen, aan lantarenpalen of aan sloophekken. Bij deze banierenprojecten werd er, tijdens meerdere sessies, getekend naar aanleiding van een thema en een bezoek aan iets wat bij dat thema past. De tekeningen werden door mij overgezet op de banieren en daarna door de deelnemers zelf weer ingeschilderd. Daarnaast heb ik ook een aantal andere projecten gedaan op scholen. Voor meer informatie, laat een bericht achter.

De bedoeling van de projecten was meerzijdig. Zowel het opvrolijken van de eigen buurt als het creatief bezig zijn, maar ook de kennismaking tussen oud en jong en natuurlijk het zich verdiepen in het thema.

 

In chronologische volgorde:

 2006- Amsterdam Zeeburg, Indische Buurt

Leerlingen van groep 6/7 van basisschool de Evenaar bezochten een tentoonstelling over Vrijheid in het Verzetsmuseum. De banieren werden tijdens de dodenherdenking op 4 mei opgehangen en de leerlingen waren tijdens deze bijeenkomst ook aanwezig en lichtten de banieren toe. Daarna hebben de banieren de hele zomer in de Indische Buurt gehangen.

2008- Amsterdam Zeeburg, Indische Buurt

Leerlingen van groep 6/7 van basisschool de Evenaar bezochten het voormalig actieschip de Sirius van Greenpeace en maakten naar aanleiding daarvan tekeningen over het milieu onder leiding van mij en collega kunstenaar Sabine Plamper. De banieren hingen tijdens de zomer op verschillende plekken in Zeeburg.

2009- Amsterdam Nieuwendam Noord

Leerlingen van De Amstelmeerschool, de Berkelier, de IJdoornschool en de Mgr. Bekkersschool in Amsterdam Noord bezochten het schip de Sirius van Greenpeace. Daar zagen ze hoe een actie gevoerd wordt en daarna ontwierpen ze hun eigen actie door tekeningen over het milieu te maken onder mijn leiding samen met collega kunstenaar Simone Hoogervorst. De banieren zijn in de herfst van 2009 aan lantarenpalen rondom de scholen in Nieuwendam Noord in Amsterdam opgehangen en in 2013 weer verwijderd. Aan 1 lantarenpaal hingen steeds 2 banieren, dus de tekeningen zijn soms over 2 banieren verdeeld. Van alle deelnemers zijn tekeningen gebruikt en soms van verschillende leerlingen samen op een banier.  Ze hingen hoog aan de palen omdat er vrachtverkeer onder door moet kunnen rijden en ook om savonds beter in het lamplicht te hangen.

 2009- Amsterdam Noord, de Banne

Leerlingen van groep 7 van de Dorus Rijkersschool gingen op bezoek bij een aantal ouderen in het Eduard Douwes Dekker verzorgingstehuis. Zij luisterden naar een verhaal en gedichten over geluk. Onder leiding van mijzelf en collega-kunstenaar Simone Hoogervorst werden daar tekeningen over gemaakt. Vervolgens zijn de ouderen op bezoek gegaan bij de school om samen de banieren in te schilderen. De Geluksbanieren hingen 5 jaar aan lantarenpalen op de Statenjachtstraat in de Banne, in Amsterdam Noord.

2010 - Amsterdam Nieuwendam Noord

Ouderen van verzorgingstehuis de Kimme en leerlingen van groep 7 van de islamitische basisschool Assadieq schreven en tekenden samen onder leiding van schrijfdocente Elizabeth Venicz en mijzelf als kunstenaar. Het thema was de leefregel "wij zorgen voor elkaar". In totaal werden 15 banieren gemaakt. Ze hingen bij de Dijkmanshuizenstraat in Amsterdam Noord, rondom een sloop/bouwterrein in de buurt van de school en het tehuis. Ze hebben daar twee jaar gehangen.